top of page

Ultrazvuk i Color Doppler

Ultrazvuk

UZV dojki

Ultrazvučni pregled dojki je bezbolna i neinvazivna metoda za slikovni prikaz dojki. To je metoda izbora kod mlađih žena (ispod 40-te godine), jer je kod njih tkivo dojke većinom jako zgusnuto. Iz tog razloga apsorpcija rendgenskih zraka je visoka (zrake ne prolaze dovoljno kroz tkivo) pa su mamogrami manje pouzdani.
Kod žena iznad 40 godina nije dovoljan samo ovaj pregled nego se primjenjuje uz mamografiju te se tako povećava točnost otkrivanja sumnjivih promjena. Ultrazvučni pregled dojki trebalo bi obavljati jednom godišnje nakon 25. godine.

Zatvori

UZV abdomena

UZV abdomena je jednostavna, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda. Pregledom se mogu prikazati parenhimski organi gornjeg abdomena: jetra, gušterača i slezena, te žučni mjehur i žučni vodovi. UZV-om abdomena također prikazujemo organe urotrakta, odnosno  bubrege i mokraćni mjehur, a  kod muškaraca prostatu. Patološke promjene koje možemo uočiti UZV–om su: uvećanje organa; kamenci u žučnom mjehuru i bubrezima; tumorske i ostale žarišne promjene na organima. To mogu biti: ciste na jetri ili bubrezima, hemangiomi na jetri te promjene suspektne na  malignome ili metastaze.
Dan prije pregleda preporuka je liječnika ne jesti  tešku  i masnu  hranu, niti piti gazirane sokove, a oko  18 sati pojesti zadnji lagani obrok.
Ujutro Vas molimo da dođete natašte.
Ukoliko ste naručeni u popodnevnim satima  bitno je da  četiri sata prije UZV abdomena ništa ne jedete.

Zatvori

UZV vrata i štitnjače

UZV mekih česti

UZV lokomotornog sustava:

mišića

ramena

koljena

gležnja

šake

Color Doppler

Vena / arterija nogu

Doppler arterija nogu

je ultrazvučni pregled velikih arterija zdjelice i nogu, daje nam informaciju o ev. zadebljanjima stijenki žila i/ili suženjima koja onemogućavaju normalan protok krvi. Izvodi se u ležećem položaju bolesnika. Ultrazvučnu sondu stavljamo na nekoliko tipičnih mjesta duž nogu od prepona do stopala.

 

Doppler vena nogu

je ultrazvučni pregled vena zdjelice i nogu kojim dobivamo informaciju o prohodnosti vena, postojanju ev. ugrušaka u venama, proširenim venama. Izvodi se kao i Doppler arterija u ležećem položaju bolesnika i ultrazvučna sonda stavlja se na nekoliko tipičnih mjesta duž nogu od prepona do stopala.

Zatvori

Vena / arterija ruku

Karotidnih arterija, VB sliva + TCD

bottom of page