top of page

Znate li što je alergijska reakcija?

Alergijska reakcija je neprimjerene ili pretjerana imunološka reakcija organizma koja se javlja kada imunološki sustav, putem kombinacije imunoloških stanica, antitijela i kemijskih medijatora reagira na inače uobičajene čimbenike okoliša koje nazivamo alergeni.U alergijske bolesti ubrajamo alergijske bolesti dišnog sustava ( alergijska hunjavica, astma),alergijski konjuktivitis, alergijske bolesti kože ( urtikarija, angioedem,atopijski dermatitis , kontaktni dermatitis, alergijska purpura), probavne alergijske bolesti, alergijske reakcije na lijekove te anafilaktičke reakcije, osobito preosjetljivost na otrove insekata.

Kako izgledaju simptomi alergijske reakcije?

Simptomi alergijske reakcije mogu biti vrlo različiti. Mogu biti lokalizirani na određenom organu ili čitavom organskom sustavu putem kojeg je alergen ušao u organizam( koža i sluznice, probavni ili dišni sustav).Brzina nastanka simptoma i njihov intenzitet su također varijabilni i nekad se razvijaju izrazito brzo pa mogu ugroziti život bolesnika.

Koji su najčešći alergeni?

Najčešći alergeni su pelud biljaka,grinje iz prašine, dlake ili perja i proteini hrane te stoga postoji podjela testova odnosno ALERGIJSKIH PANELA prema vrsti alergena:
    1.NUTRITIVNI PANEL
    2.RESPIRATORNI PANEL
    3.MJEŠANI PANEL

Gubitak kose?

Da li znate da je najčešća vrsta gubitka kose (čak 95%) i kod muškaraca i kod žena androgena alopecija, tkz. "muška","genetska"ili"nasljedna" ćelavost.

Kod muškaraca se javlja između 20e i 30e godine života dok se kod žena javlja nešto kasnije obično u predmenopauzo kad dolazi do hormonalnih promjena u organizmu. Uzrok nastanka je naslijeđe. Naslijeđuje se preosjetljivost androgenih receptora na androgene( testosteron) koji se vežući na stanice receptora folikula dlake usporavaju i koče rast dlake.

Kako liječimo  gubitak kose?

U našoj ordinaciji koristimo terapiju vlastitim matičnim stanicama -PRP metoda (plazma bogata trombocitima) za regeneraciju folikula i stimulaciju rasta kose.

Vlasi postupno postaju punije, zdravije i brojnije. Broj potrebnih tretmana ovisi o stanju vlasi, no prosječno je potrebno 3 tretmana u razmacima od 4 do 6 tjedana, nakon toga terapija održavanja svakih 6 mjeseci ili jednom godišnje.

#obratitenamsespovjerenjem

ŠTO JE MELANOM?

Melanom je maligni tumor pigmentiranih stanica –melanocita kože, oka i sluznica genitalne regije, oralne, analne .


Najagresivniji je od svih tumora, no ranim otkrivanjem imamo veće šanse preživljenja.


Uzrok nastanka se ne zna. Uz genetsku predispoziciju postoje i okolišni faktori: izlaganje UV zračenju. Osobito se naglašava povezanost opeklina kože izazvanih
UV zračenjem, u ranom djetinjstvu i kasnijoj pojavi melanoma.

KAKO PREPOZNATI MELANOM ?

Danas se služimo vrlo jednostavnim pravilom ABCDE pravilo koje nam kaže da za svaku promjenu koja je asimetrična, ima nepravilne rubove, nejednoliku boju, koja je veća od 6mm, i koja raste moramo posumnjati da se radi o melanomu.


Kada primjetite bilo kakvu promjenu na svome madežu u boji, veličini,
ograničenosti, da vas svrbi treba se hitno javiti liječniku.
Isto tako svaku novonastalu promjenu crne ili crvene boje treba pregledati.

KAKO ĆEMO GA OTKRITI?

Dermatoskopija je današnji standard u dijagnostici melanoma .

Svakodnevno se koristimo ručnim dermatoskopima koji imaju povećanje od 10x.


Postoje i suvremeni digitalni dermatoskopi—softverski sustavi koji imaju povećanje od 20 do 140 puta .

KOJE SU METODE LIJEČENJA?

Kirurško liječenje je jedini i najučinkovit način liječenja. Što je melanom veće debljine prilikom postavljanja dijagnoze, veće su šanse da će se bolesti širiti dalje, a također i da već u trenutku postavljanja dijagnoze postoje udaljene metastaze. Rano otkriveni melanomi male debljine imaju dobru prognozu i zato treba otići liječniku na vrijeme, čim se uoči neka nova sumnjiva promjena. Što je veća debljina to je preživljavanje manje.
Osim kirurškog liječenja kod metastatskog melanom danas su nam dostupni i tkz „pametni lijekovi“ koji potiče vlastiti imunološki sustav na
selektivno uništavanje stanica raka, povećavajući na taj način prirodnu sposobnost tijela za uništavanje malignih stanica.

bottom of page